Hovedbillede
Billede
jankaspersen
Titel

Årets Ben Webster Pris går til Jan Kaspersen

Dato
Intro

Jan Kaspersen, en af dansk jazz måske mest originale musikere, modtager i morgen den 28. marts, årets Ben Webster Pris. Prisoverrækkelsen sker i Montmartre kl.20, hvor også Jan Kaspersen Sextet spiller koncert.

Waves
Indhold

En af dansk jazz mest originale musikere, pianist, komponist, og bandleader, Jan Kaspersen, modtager nu den hæderspris han i lange tider har fortjent, nemlig Ben Webster Prisen på kr. 25.000 kr. Overrækkelsen af årets Ben Webster Pris sker i Montmartre dagen efter Websters 103 års fødselsdag, den 28. marts kl.20.

Jan Kaspersen (født 1948), som var med allerede fra 60’erne med Blue Sun og en række andre fremadstræbende unge bands, har netop udsendt en ny plade ’Black Rabbit Suite”, der har fået fyrstelige anmeldelser. På pladen medvirker en gruppe af landets bedste musikere, ikke mindst Christina von Bülow foruden Jacob Dinesen, Mads Hyhne og Kaspersens tro følgesvend gennem mindst en snes år, Ole Rømer, trommer.

Jan Kaspersen optrådte i mange år med hat, fez, leopardhat, bambusbriller osv. klart inspireret af en vis Thelonius Monk og det spektakulære image har han holdt fast ved.

Kaspersens store påvirkning var fra meget tidligt Thelonius Monk. I det nyeste nummer af det tidsskriftet Jazz Special fortæller Kaspersen bl.a. ”På det tidspunkt – jeg var vel 16-17 år – var min teoretiske viden om jazzmusik ikke særlig stor og mit instrumentale håndelag begrænset. Jeg kunne ikke rigtig analysere mig frem til hvad det var Monk gjorde, når han spillede. Og jeg har aldrig forsøgt at lære eller ’planke’ en af hans soloer. Det lå ligesom uden for min lyst og rækkevidde.”

Om Kaspersens første oplevelse af Monks solo i ’April in Paris’, skriver han. ”det virkede som om han efter et par takter og måske en markant harmoni eller linie, stoppede op og lyttede, lyttede til det signal han lige havde sendt ud i universet, og nu prøvede at fornemme en eller anden form for svar – et ekko derudefra. Og jeg lyttede med udtallige gang  under indskrivning af den ugentlige blækregning.”

Gennem Kaspersens forskellige bands og grupper, som veksler fra trio til 10 mands besætning, har de største danske navne fået centerplads, Erling Kroner, Bob Rockwell, Jesper Zeuthen, Elith Nykjær, Bent Jædig, Simon Spang-Hanssen, Anders Bergkrantz og Finn Ziegler foruden alle de nye yngre talenter. I sin nyeste musik er det som om Kaspersen  er trådt et skridt til side fra Monk og nu snarere har fundet hjem til smukke kompositioner i fine harmoniske opbygninger, som måske kan give mindelser om Duke Ellingtons seneste arbejde med mindre grupper.

Til prisfesten i Montmartre samler Kaspersen sit stjernehold med bl.a. Christina von Bülow og de øvrige fra den vellykkede udgivelse.

Dagen efter, den 29. marts, kan man opleve Jan Kaspersen Kvartet med Simon Spang-Hanssen, Peter Danstrup,og Ole Rømer i Paradise Jazz i Huset i Magstræde, kl. 20.30.