Hovedbillede
Billede
DSC 2704-copy
Titel

Aarhus Jazz festival med unge og europæiske artister

Dato
Intro

Aarhus Jazz Festival starter den 12. juli, og dermed kan smilets by se frem til en uge propfyldt af jazz. Festivalen sætter i år særligt fokus på de unge musikere og den europæiske jazz.

Waves
Indhold

Aarhus Jazz Festival, der foregår fra den 12.-19 juli, har 25 års jubilæum i år. Det er dog ikke noget, de råber højt om. Måske er det fordi, de føler sig yngre end de 25? I hvert fald er deres program præget af en satsning på unge bands og musikere. Du kan selvfølgelig også opleve nogle af de garvede artister som fx John Scofield og Palle Mikkeborg, men overordnet set er det de yngre musikere, der tegner profilen.

Jazzen lever i bedste velgående blandt de unge. De udgør et talstærkt publikum og er ligeledes godt repræsenteret blandt de udøvende musikere.  Aarhus Jazz Festival satser også netop på denne målgruppe. Det er bl.a. fordi Aarhus Jazz Festival har fået nye og yngre kræfter ind i bestyrelsen. Musikeren Jacob Danielsen udtaler i en artikel om festivalen i Jazzspecial:

"Jeg kan ikke se nogen hindring for at unge og ældre blander sig og spiller sammen på højt niveau. Men det kræver, at de ældre og mere etablerede musikere kommer op i gear. De bør dukke op til de jammsession, der arrangeres"

Opfordringen er hermed givet videre. Hvis man vil høre nogle af disse jamsessions, kan man tage hen på  Cafe Hack, hvor deat hver aften fra lørdag 12/7 til lørdag 19/7 går løs fra kl. 22:30 til 03:00. Også på  Ny V58 spiller den dansk-estiske duo Karmen & Kristoffer op til natlig jamsession onsdag 16/7, og i Ridehuset er der Funky Midnight Jam torsdag 17/7.

Unge stjerner

I den unge ende af spektret er der både danske og udenlandske, kendte og ukendte, nogle allerede med stjernestatus og andre endnu spirende stjernefrø: Tag f.eks. pianisten Aaron Parks (US), der af nogle er udråbt som den nye Keith Jarrett, og som giver tre koncerter i jazzugen, pianist og sanger Anthony Strong (UK), som er blevet sammenlignet med Jamie Cullum, eller den fantastiske saxofonist Marius Neset (NO / foto).

På den hjemlige scene f.eks. saxofonisten Oilly Wallace (med Kjeld Lauritsens Trio), Jysk Talent Big Band, der står for den officielle åbningskoncert, samt Musik før Hemlösa, vinder af Ung Jazz 2014, der fejrer triumfen med en koncert på Klostertorvet.

Fokus på den europæiske jazz

Aarhus Jazz Festival vil frem mod 2017, hvor Aarhus bliver Europæisk Kulturhovedstad, sætte ekstra fokus på den europæiske jazz – og ikke mindst udvide sidste års polske tema, så polsk jazz bliver en fast del af programmet.

Det giver mening, da den polske by Wroclav er udnævnt til Europæisk Kulturhovedstad i 2016, året før det bliver Aarhus’ tur.

Dermed giver det også ekstra god mening, at et af dette og kommende års polske jazzindslag bliver Melting Pot made in Wroclaw – et spændende projekt, der blev grundlagt på Jazztopad Festival 2013 i Wroclaw, og som bringer innovative europæiske musikere sammen i et improvisations-laboratorium med skiftende konstellationer.

Lige nu består den polske smeltedigel af musikere fra Polen, Tyskland, Irland og Danmark, hvor ikke mindst aarhusianske Søren Lyngsø Knudsen (electronics) og den irske sangerinde og komponist Lauren Kinsella er interessante.

Sidste år gav to andre polske orkestre, Warsaw Village Band og Adam Baldych Quartet, nogle forrygende koncerter under Aarhus Jazz Festival. Den virtuose violinist Adam Baldych vender tilbage i år, nu i duoselskab med den israelske pianist Yaron Herman (foto), der spiller i Danmark for første gang. De tilhører begge den unge generation af musikere, der søger nye veje i musikken, hvilket kan høres på deres første album ”The New Tradition” (maj 2014).

Endnu et spændende polsk indslag på årets jazzfestival er med den internationalt anerkendte jazzsanger Grzegorz Karnas i spidsen for sin egen kvartet.

De nævnte koncerter finder alle sted i Kunsthal Aarhus, med Jazzselskabet i Aarhus som medarrangør.

Læs mere om Aarhus Jazz Festival og se det fulde program HER.