Hovedbillede
Billede
riittapaakki-1024x683
Titel

Aarhus sætter fokus på kvinder i musikken

Dato
Intro

Det Jyske Musikkonservatorium lægger hus til møde mellem skandinaviske, kvindelige rytmiske musikere. Omkring 30 professionelle kvindelige musikere fra hele Skandinavien mødes til workshops og seminarer i Aarhus, fra tirsdag d. 25. til lørdag d. 29. august. Deltagerne er alle enten undervisere eller studerende ved konservatorierne i Tallinn, Riga, Vilnius, Helsinki, Stockholm, Oslo og Aarhus/Aalborg.

Waves
Indhold

Det Jyske Musikkonservatorium lægger hus til møde mellem skandinaviske,
kvindelige rytmiske musikere, under parolen "Girl Power in Jazz".
 
Omkring 30 professionelle kvindelige musikere fra hele Skandinavien mødes til workshops og seminarer i Aarhus, fra tirsdag d. 25. til lørdag d. 29. august. Deltagerne er alle enten undervisere eller studerende ved konservatorierne i Tallinn, Riga, Vilnius, Helsinki, Stockholm, Oslo og Aarhus/Aalborg.
 

Mødet har to spor. Dels er der samtaler og idé- og erfaringsudveksling omkring forskellige emner. Dels er der workshops og koncerter, hvor de kvindelige musikere udforsker styrken i at spille sammen inden for en bred definition af jazz og rytmisk musik.
 
 
Seminarer
Gennem” talks” og seminarer skal deltagerne drøfte forskellige aspekter af temaet: Kvinders engagement i rytmisk musik. Eksempelvis skal udviklingsleder ved Det Jyske Musikkonservatorium, Astrid Elbek (der selv har en fortid i det legendariske kvindeband Shit og Chanel) stå for to såkaldte ”sofa-talks”. Den ene handler om, hvordan man kan øge kvinders engagement som skabende og udøvende kunstnere inden for rytmisk musik, eksempelvis gennem måden at undervise på. Den anden sofa-talk handler om, hvad et øget kvindeligt engagement kan betyde for diversiteten og legitimiteten, ja, for hele universet omkring den rytmiske musik.
 
Blandt de øvrige seminar-ledere er f.eks. lektor Turid Nørlund fra Danmark (erfaren sangskriver med en stor CD-produktion bag sig), Inga Berzina fra Letland (sanger og sangskriver) og Riitta Paakki fra Finland (hardbob-pianist med egen trio).
 
 
Koncerter
Ved de daglige øve-sessions bliver der gået mere praktisk til værks, bl.a. skal deltagerne skrive helt ny musik. Ved tre offentlige koncerter i løbet af ugen vil de kvindelige musikere og komponister præsentere deres nye musik, og ved to af koncerterne lægges der op til efterfølgende jamsession:

 
Onsdag d. 26. august kl. 20.30, på Kvindemuseet i Aarhus
 
Torsdag d. 27. august kl. 20.30, i V58, Vestergade i Aarhus
 
Lørdag d. 29. august kl. 16.30, afslutningskoncert i Kammermusiksalen, Musikhuset Aarhus

 
ALLE er velkommen til koncerterne og til at deltage i jamsessions d. 26. og 27. august. Husk eget instrument! Der er en mindre entré ved koncerterne på Kvindemuseet og i V58 – dog med gratis adgang for alle, der deltager aktivt i aftenens jamsession.
 

 
Kvinde-mødet i Aarhus har også enkelte mandlige deltagere, da det ikke har været muligt at skaffe tilstrækkeligt med kvindelige trommeslagere og bassister – hvilket netop understreger relevansen af at sætte fokus på emnet!

 
Girl Power in Jazz er støttet af Nordisk Ministerråd.