Hovedbillede
Billede
milesdavis af janpersson
Titel

Fotografen Jan Persson modtager international jazzpris

Dato
Intro

Jan Persson modtager den internationale "Jazzahead! Skoda- award" for sit livslange arbejde med jazzfotografiet. Han får overrakt prisen på dette års Jazzahead! messe i Bremen, Tyskland, hvor hans værker også vil blive udstillet for første gang for et tysk publikum.

Waves
Indhold

Når man arbejder bag kameraet, kan det godt være svært for publikun at få øje på én. Den danske fotograf Jan Persson har igennem de sidste 50 år fotograferet musikere og har fanget alle de største artister i sin linse med sine ikoniske sort- hvide billeder. Nu er det så Jan Perssons tur til at stå i rampelyset og modtage publikums hyldest. 

Jan Persson modtager den internationale "Jazzahead! Skoda- award" for sit livslange arbejde med jazzfotografiet. Han får overrakt prisen på dette års Jazzahead! messe i Bremen, Tyskland, hvor hans værker også vil blive udstillet for første gang for et tysk publikum. Med prisen følger en check på 15.000 €. Det er første gang, at prisen gives til en fotograf, men Jan Persson er nærmest mere end en fotograf: Hans værker er  dokumentation af moderne jazzhistorie, et vidnesbyrd om en bestemt periode, og en kunstners billedlige fortolkning af andre kunstnere.

"Jan Perssons fotografier og hans syn på musikken gennem musikerne er helt unik ", udtaler det kunstneriske ledelsesteam af jazzahead! om, hvorfor de har valgt at ære ham.

Jan Persson har arbejdet som freelance fotograf for danske aviser og blade i og omkring København siden 1962. Han specialiserede sig tidligt i dokumentationen af ​​den vitale, internationalt orienterede danske jazzscene, og senere også de mange rockmusikere, der besøgte København i tresserne og halvfjerdserne.
Hans værker er blevet dokumenteret i en lang række bøger og udstillinger, og hans fotografier er blevet brugt på over 1.000 album og CD covers. Siden 1962 har Persson taget billeder for Down Beat (USA) , Jazz Special (DK), Musica Jazz (IT), Melody Maker (UK) og danske aviser.

I marts 2004 modtog han desuden Ben Webster-prisen. Jan Persson fotografier omfatter såvel dem af Louis Armstrong og Miles Davis til rockikoner som Bob Dylan og Jimi Hendrix. Hans fotoarkiv blev udstillet internationalt. Mere end 15.000 billeder kan findes på Aalborg Universitet i Danmark på dette website.

For Jan Persson er denne pris "en af ​​de største triumfer " i hans liv, der inspirer ham til at " fortsætte nogle få år endnu", siger Persson på hans ydmyge og humoristiske måde. "Jeg er ikke en musiker. Men jeg har et instrument - mit gamle Leica M2".

Jan Persson kan præcist huske det øjeblik, der førte ham til at forfølge en karriere som jazzfotograf: "Den 12. marts 1960 kl 6:42: Som 16-årig sad jeg på en trappe og læste dagens avis. (...). Et stort forsidebillede af en smuk sort saxofonist havde fanget min opmærksomhed. Da jeg læste artiklen, viste det sig at være en hyldest til Charlie Parker på 5-årsdagen for hans død. En hel ny verden åbnede sig for mig, som jeg ikke vidste eksisterede."

Prisen til Jan Persson falder tilfældigt sammen med, at Danmark er partnerland på dette års jazzahead! messe i Bremen fra den 24.-27. april. Udstillingen er et fantastisk supplement til den omfattende kunst- og kulturfestival, der foregår i Bremen med fokus på partnerlandet Danmark.

Prisoverrækkelsen for den eftertragtede pris finder sted under den officielle åbning af jazzahead! 2014 torsdag d. 24 april kl 16 i Bremen Exhibition Center. Jazzahead! er den største messe for jazz i Europa.

Jan Perssons arbejde vil også blive præsenteret i en solo-udstilling på Artdocks galleri fra 27. april til 7. juni. Det er fotografens første udstilling i Tyskland.

For mere information om Jan Persson og et kæmpe galleri af hans billeder klik HER.

For mere information om Jazzahead messen i Bremen klik HER