Hovedbillede
Billede
fireorchestra2014-2-3
Titel

Grænserne rykkes til Ujazz i Aarhus

Dato
Intro

Fredag den 4. september løber den syvende udgave af den eksperimenterende endagsfestival Ujazz af stablen. Blandt de optrædende er Fire! Orchestra, Stefano Bollani & Diego Schissi, Illdjinn, Howe Gelb og Christian Vuust.

Waves
Indhold

I år er det for syvende gang muligt at opleve nogle af jazzens topnavne prøve grænser af og eksperimentere med koncept, genrer og konstellationer, når endagsfestivalen Ujazz finder sted. Blandt de optrædende er Fire! Orchestra, Stefano Bollani & Diego Schissi, Illdjinn, Howe Gelb og Christian Vuust.

Den 4. september finder Ujazz sted på Atlas i Aarhus. På plakaten er en lang række danske og internationale navne, der alle er nøje udvalgt for deres originalitet og kunstneriske vision. Fælles for alle koncerterne er, at de overvejende er uropførelser af nye kompositioner eller improviseret på stedet. Musikken er udfordrende, men til gengæld er det også en enestående mulighed for at opleve nogle koncerter, som kun finder sted denne ene gang.

Ujazz er arrangeret af Aarhus Festuge og Jazz Club Loco.

Hvor: Atlas

Hvornår: 4. september kl.15.24.00

Pris: 200 kr. + gebyr for festivalpas, som kan købes HER!

Fire! Orchestra

Svenske Fire! har slået sit navn fast som en stor aktør inden for freejazz, hvor de heller ikke er bange for at lade vejen gå forbi garage, krautrock og elektro. I Fire! Orchestra går de sammen med en alsidig gruppe musikere for at danne et til lejligheden 20-mand stort orkester og eksperimentere med både lydbilledet og den traditionelle big band-form i et sjældent set stort format. De er inspireret af nogle af heltene inden for freejazzen som Charlie Haden, Carla Bley og Sun Ra og tilføjer deres egen grænsesøgende mentalitet. Til Ujazz vil de spille det nykomponerede stykke ’RITUAL’.

Stefano Bollani & Diego Schissi

Stefano Bollani fra Italien og argentinske Diego Schissi er to af tidens mest bemærkelsesværdige musikere. Til Ujazz mødes de til en kort, heftig koncert, der alt overvejende er improvisationer med tango og andre globale under- og overtoner. Vil man have fuldt udbytte af de to pianisters koncert, kan man med held indløse billet til deres koncert med Aarhus Symfoniorkester dagen før, hvor man blandt andet kan opleve Schissis evner som pianist og komponist, når han på Bollanis opfordring har taget fat på de argentinske klassikere og helt nye kompositioner, inden for det nogle kalder nuevo tango.

Howe Gelb & Steve Shelley

Hvis man siger Howe Gelb, har man næsten allerede sagt dekonstruktion. Amerikaneren er en mester i at rive sine egne sange fra hinanden og sætte dem sammen på nye måder, så der opstår pludselig skønhed eller uventet dissonans. Til Ujazz har vi bedt ham om at dekonstruere jazz standards med Sonic Youth-trommeslageren Steve Shelley, og hvem end Howe støder ind i på sin vej til aftenens koncert.

Homies

Trioen bestående af Ned Ferm (sax), Jeppe Skovbakke (bas) og Rune Kielsgaard (trommer) dyrker deres egen lyd, med hvad de kalder action-drone inspireret improvisation. De mødte hinanden i den internationalt anderkendte gruppe Anderskov Accident i 2001 og har siden spillet sammen i forskellige konstellationer og indspillet med medlemmer af musikkollektiverne ILK, YOYOOYOY og ESCHO. De har netop udgivet deres debut på vinyl.

Illdjinn

Bag navnet finder man den alsidige trommeslager Mads Forsby, som længe har været undervejs med sit soloprojekt. Illdjinn bygger primært på soloimprovisationer på trommesættet, som til lejligheden er udstyret med særlige mikrofoner og triggers til synthesizere. Dermed bevares det helt umiddelbare element i et ellers stort og varierende lydlandskab, hvor der balanceres mellem en traditionel tilgang til improvisationsmusik og en moderne, elektronisk sampler-mentalitet.

Jacob Anderskov – STRINGS, PERCUSSION & PIANO

Med ’STRINGS, PERCUSSION & PIANO’ kombinerer Anderskov det komponerede med det improviserende og legende. Strygertrioen fremhæver det poetiske i musikken, der på bedste vis kolliderer med Peter Bruuns (trommer) og Jacob Anderskovs (piano) stærke improvisationer. Strygertrioen består af Christine Pryn (violin), Anette Slaatto (bratsch) og Ida Nørholm (cello). Som en af den moderne jazz’ vigtigste fornyere går Jacob Anderskov med ’STRINGS, PERCUSSION & PIANO’ nye veje og er på samme tid tro mod sine egne kompositioner.

The Wild Mans Band

The Wild Mans Band tæller tre legender inden for improvisationsmusik, og igennem deres lange karriere har de spillet talrige koncerter i Skandinavien og Tyskland. Peter Brötzmanns horn går fra det kringlede og eksplosive til det kælende og dvælende. Dybere i lydbilledet lægger Peter Friis-Nielsens bas og Peter Ole Jørgensens trommer en rytmebund, som driver musikken ud på nye, spændende afveje, som The Wild Mans Band aldrig har været bange for at udforske.

Christian Vuust

Christian Vuust har i mange år dyrket den såkaldte nordiske tone i jazzen, og med dette stjernehold af nogle af Nordeuropas stærkeste stemmer inden for nyere jazz bestående af Jakob Buchanan (trompet), Pablo Held (klaver), Mats Eilertsen (bas) og Helge Norbakken (percussion) søger han med helt nye kompositioner også mod det europæiske i musikken. Christian Vuust var i 2014 nomineret til en DMA i kategorien Årets Danske Jazzkomponist for albummet ’Urban Hymn’ og har medvirket på over 70 indspilninger.