Hovedbillede
Billede
GIA Krogerup2
Titel

I byen med bastarderne

Dato
Intro

Den landsdækkende efter- og højskoleturné ’Byens Bastarder’ blev i udgangen af august måned skudt i gang. De efterfølgende fire måneder byder på 15 koncerter rundt om i landet. Girls in Airports var en tirsdag aften på besøg på Krogerup Højskole i Nordsjælland.

Waves
Indhold

Som en del af efter- og højskoleturnéen ’Byens Bastarder’ er gruppen Girls in Airports rundt i landet for at spille for et noget andet publikum end de er vant til. Unge mennesker, der ikke nødvendigvis har den store kendskab til jazz og som skal lære, at jazz ikke kun er lig med gamle mænd i tilrøgede kældre. I aften byder Krogerup Højskole velkommen.

Som den hvide herregård fra 1700-tallet ligger dér, indhyllet i efterårsmørket, er der ikke meget der tyder på, at et af de mest spændende unge danske jazzbands skal spille her i aften. Siden Girls in Airports’ selvbetitlede debutplade udkom i 2010, er det kun gået én vej for de fem musikere, som er i alderen 25-30 år. En Danish Music Award og optræden på Copenhagen Jazzfestival er, hvad det indtil videre er blevet til. I aften står den på endnu en musikalsk oplevelse for de tilstedeværende og for bandet.       

Et band i øjenhøjde

Koncerten bliver afholdt i højskolens teatersal. Bandet er placeret på gulvet foran scenen. Foran dem står stole sat op i en halvcirkel. To mindre lysspots i loftet udgør, sammen med enkelte fyrfadslys, aftenens simple belysning. Mens der arbejdes på at få spotsne til at pege rigtigt, begynder salen så småt at summe af liv. Aftenens publikum er overvejende kursister, og de fleste er ikke meget yngre end de yngste af de fem musikere, de er kommet for at høre. De sidst ankommende, må tage plads stående langs væggen eller nogle borde opstillet i ude i siden af lokalet.

Vestfyn, kaffe og æblekage

De første toner undslipper Victor Dybbroes xylofon. En lille insisterende melodi, der vokser sig større, indtil hele bandet griber fat om den og efterfølgende fat om publikum. Der er sat kaffe, vand og æblekage frem til de fremmødte. Flere vælger dog at nyde en øl eller to fra baren. ”I går, da vi spillede på Victors gamle efterskole, dansede folk. Det var helt vildt,” fortæller saxofonist Lars Greve efter koncerten. I aften danser folk ikke, også selvom bandets anden saxofonist, Martin Stender, indirekte opfordrer til det. Publikum lytter og hovederne nikker i takt til de pulserende rytmer. Hvert nummer afløses af et stort bifald. Enkelte hujer sågar.

Billede
GIA Krogerup

Fik varmen

”Det var rigtig fedt i aften. De skulle bare lige spilles varme,” fortæller Lars Greve. Og varme blev både band og publikum. Så varme, at der bliver kaldt på ekstranumre efter det oprindelige sæt egentlig er overstået.  Noget der får smilene frem på de fem bandmedlemmer, da de pænt siger ’tak for i aften’ til det fremmødte publikum. ”Hvis I vil have mere musik, så har vi cd’er til salg derovre,” når Martin Stender lige at sige, inden folk bryder op. De fleste smutter over i højskolens egen bar, og man bliver igen mindet om, at det ikke just er jazz’en, som er i højsædet hos landets unge.   

Ud af byen

Selvom Girls in Airports allerede har to plader på cv’et, samt en række fine koncerter, er det ikke ensbetydende med, at de vader i succes. For som ungt band er det ofte svært at komme ud og spille. ”Det er en vildt god mulighed for os at komme uden for København og spille. Og det giver os noget mere spilleerfaring,” fortæller Lars Greve om ’Byens Bastarder’ projektet. Et projekt, der ikke mindst har givet bandet muligheden for at spille for et segment, de ellers aldrig ville have spillet for.

Unge stjerner

”De var rigtig gode,” konkluderer Jackieline Christensen og Lea Friedberg samstemmigt efter koncerten. Begge er langt fra jazz-kendere men aftenen har, ligesom for så mange andre, været en oplevelse. ”Det var anderledes og nyt for mig. Især al den percussion og rasle-ting har jeg ikke rigtig hørt i jazz sammenhæng før,” uddyber Lea Friedberg efterfølgende. Og efter koncerten sælger bandet da også en del af deres medbragte cd’er. De må endda ”finde sig” i lidt stardom, da et par piger vil have deres kopier signeret. ”Så kan vi sælge dem, når I bliver kendte,” smågriner de to glade købere. Bandet griner selv lidt af situationen, men man håber alligevel for Girls in Airports, at spådommen holder stik.

Girls in Airports' hjemmeside: http://girlsinairports.net/blog

Girls in Airports' Myspace: http://www.myspace.com/girlsinairports

For mere om 'Byens Bastarder' klik her!