Hovedbillede
Billede
Michel Camillo & DRBB,Spain 1992,7
Titel

Jan Perssons jazzfotos er online

Dato
Intro

Jan Perssons fotografier pryder mere end 1000 covers af cd´er og LP´er i hele verden. Han har igennem mere end 50 år fotograferet internationale musikere og de danske jazzmiljøer med dens mange scener og klubber, og taget et utal af ikonografiske billeder. Med "The Jan Persson Jazz Collection Online" bliver 14.000 af disse billeder nu tilgængelig for alle via nettet.

Waves
Indhold

Jan Perssons fotoarkiv udgør en enestående dokumentation af de danske jazzmiljøer igennem mere end 50 år med dens mange scener og klubber, danske musikere og gæstende udenlandske musikere. I 2012 blev den danske fotograf Jan Perssons omfattende samling af jazzfotos overført til Center for Dansk Jazzhistorie på Aalborg Universitet.

Med premiere den 1. februar 2013 er Jan Perssons enestående jazzfotoarkiv – mere end 14.000 jazzfotos – nu offentlig tilgængelig via jazzcentrets hjemmeside. The Jan Persson Jazz Collection kommer til at indtage sin naturlige placering i jazzcentrets omfattende jazzarkiv ved siden af samlinger efter bl.a. Erik Wiedemann, Peter Tage, Karl Emil Knudsen og Erling Kroner, som jazzcentret har erhvervet siden starten i 2006.

CDJ’s jazzarkiv hører i dag til blandt de mest udbyggede i Europa og rummer bl.a. pladeudgivelser, litteratur, tidsskrifter og film samt udklipsarkiv og interviewarkiv med danske jazzmusikere.

Mere end 1000 covers

I dag pryder Jan Perssons jazzfotos omslagene på mere end 1000 danske og internationale LP- og CD-udgivelser og har desuden været benyttet som illustrationer i utallige bøger om jazz, herunder ’Politikens Jazzleksikon’ (2003) og ’Jazz i Danmark 1950-2010’ (2011) samt jazzcentrets egen publikation, "Fortællinger om jazzen" fra Aalborg Universitetsforlag (2010). Med denne nye hjemmeside tegnes et portræt af en engageret billedmager, hvis arbejde nyder anerkendelse langt uden for landets grænser.

I JazzDanmarks Jazzhistorie pryder Jan Perssons billeder også fortællingerne om den danske jazzhistorie. Se mere HER.

Om Jan Persson

Jan Persson (født 22 juli 1943) har med udgangspunkt i København arbejdet som freelance fotograf siden 1962 for noget nær samtlige danske medier. Sideløbende med denne virksomhed som reportagefotograf har han registreret den rytmiske musiks dagligdag i Danmark og nærmeste omegn. Persson har leveret fotos til Down Beat siden 1962, Jazz Special, Musica Jazz (IT), Melody Maker (UK) og de danske aviser, Politiken, Berlingske og Ekstra Bladet.

Udover de 14.000 jazzfotos rummer hjemmesiden "The Jan Persson Jazz Collection Online" en biografi med omtale af den jazzlitteratur og de LP/CD-udgivelser, som Persson har leveret illustrationer til gennem årene. Hjemmesiden tegner også en række personlige portrætter af Persson, bl.a. af fotograf-kollegaen Jimmy Katz, tidligere redaktør af Down Beat, Dan Morgenstern samt den danske billed- og plakatkunstner, Per Arnoldi.

Mere end 50 års fotos 

Med sit kamera har Persson indfanget alle større og mindre begivenheder på den danske jazzscene siden begyndelsen af 1960’erne, lige fra de store koncertscener og klubberne til udendørskoncerterne og DR’s radio- og TV-studier. Da Persson i marts 2004 modtog Ben Webster prisen, sagde Henrik Wolsgaard-Iversen bl.a.: ”Perssons tusindvis af jazzbilleder, som begyndte at befolke danske og udenlandske aviser allerede i 1960, kendetegnes ved, at de koncentrerer sig ukrukkede omkring personen, mennesket i musikken.”

The Jan Persson Jazz Collection Online vil være tilgængelig pr. 1 februar på: www.janperssoncollection.dk

Ikke alle links vil være aktive ved premieren, idet det omfattende arbejde med at scanne og registrere de mange fotos pågår løbende. De udstillede fotos er alle bearbejdet og digitaliseret af Jan Persson selv, og online samlingen vil de kommende år løbende blive udvidet med nye fotos.

Alle fotos på ’The Jan Persson Jazz Collection Online’ er ©Jan Persson & CDJ.