Hovedbillede
Billede
John Tchicai foto-Tim Clements 0
Titel

John Tchicai er død

Dato
Intro

En af de allerstørste danske musikere er død den 8. oktober 2012. John Tchicai var en musikalsk pioner, og han blev internationalt kendt for sin frie og spirituelle tilgang til musik. John Tchicai blev 76 år gammel.

Waves
Indhold

En af de allerstørste danske musikere er død den 8. oktober 2012. John Tchicai var en musikalsk pioner, og han blev internationalt kendt for sin frie og spirituelle tilgang til musik. John Tchicai blev 76 år gammel.

John Tchicai var en musikernes musiker og en stor inspiration for en række danske musikere over flere generationer, fra Pierre Dørge, Simon Spang-Hanssen og T.S Høeg til Jesper Løvdal, Stefan Pasborg, og senest musikerne fra hans samarbejde med bandet Electro, Lars, Tobias og Adam Winberg samt Mads La Cour. John Tchicai har haft en stor betydning for dansk freejazz, og han har været med til at forme moderne dansk jazz med udgangspunkt i en progressiv, nyskabende og nysgerrig tilgang til musikken. 

John Tchicai blev født i København i 1936 og var et barn af en dansk mor og en congolesisk far. Han begyndte at spille violin som barn, men skiftede til altsaxofon og klarinet som 16-årig. Senere i hans karriere blev det tenorsaxofonen, der blev hans hovedinstrument. Han fik privatundervisning i sine unge år og kom senere ind på konservatoriet i Århus. I slutningen af ​​50'erne og begyndelsen af ​​60'erne, udforskede han den danske og nordeuropæiske jazz-scene.

Han flyttede til New York i 1962, og i de følgende år medvirkede han på række epokegørende albums bl.a. "Mohawk" med New York Art Quartet, "Ascension" med John Coltrane og "New York Eye and Ear Control"  med Albert Ayler. Han var desuden medstifter af de 2 ensembler, "New York Contemporary Five" og "New York Art Quartet". Han flyttede tilbage til Danmark i '66, hvor han var medstifter af avantgardegruppen "Cadentia Nova Danica", der på et tidspunkt var et 30-mands ensemble, som indspillede den anmelderroste plade "Afrodisiaca". I 70'erne opdagede John Tchicai yoga og meditation, som begge blev livslange fokuspunkter i hans åndelige udvikling.

I 1980'erne begyndte han at turnere internationalt igen efter en årrække med fokus undervisning og komposition. Dette førte ham gennem Europa, til Indien, Japan og Afrika, både som sideman og som frontfigur. I 1991 flyttede John Thcicai til Californien. Her grundlagde han "John Tchicai and the Archetypes" - et 7-mands band, der fusionerede afro-jazz med blues-rock og udgav albummet "Love Is Touching". Efterfølgende har John Thichicai fortsat med at undervise, lave workshops på skoler (og i fængsler), komponere og arbejde på nye projekter. Samtidig har han hele tiden turneret i hele verden fra sine baser de seneste år i Frankrig. Senest arbejdede han med bandet Electro feat. John Tchicai, der i 2011 blev nomineret til en Danish Music Award Jazz i kategorien crossover. Han var desuden den første jazzkomponist, der i 1990 modtog den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond. 

Igennem sin karriere spillede John Tchicai sammen med en række af de helt store musikere og komponister: John Coltrane, Don Cherry, Archie Shepp, John Lennon / Yoko Ono, Johnny Dyani, Roswell Rudd, Albert Ayler, Dollar Brand, Makaya Ntshoko, Carla og Paul Bley, Misha Mengelberg, Lee Konitz, Cecil Taylor, Wadada Leo Smith og mange flere. John Tchcai har altid været en innovativ musiker, der har lagt vægt på at inspirere andre mennesker både musikalsk, menneskeligt og spirituelt. 

John Tchicai blev i sommers lammet af en hjerneblødning og kom sig aldrig over det. Han blev 76 år gammel.