Hovedbillede
Billede
Foto 1
Titel

Kønsbalance: 100 Piger - 0 drenge

Dato
Intro

100 modige piger deltager, når JazzCamp for Piger vender tilbage på musikskoler i hele landet under Vinterjazz 2015. Den verdenskendte danske percussionist Marilyn Mazur bliver samtidig ambassadør for projektet.

Waves
Indhold

100 modige piger deltager, når JazzCamp for Piger vender tilbage på musikskoler i hele landet under Vinterjazz. Den verdenskendte danske percussionist Marilyn Mazur bliver samtidig ambassadør for projektet.

Jazzcamp for Piger - et undervisningsforløb for piger i alderen 10-15 år – sætter i vinterferien fokus på improvisation og piger i rytmisk musik. I alt 19 hold fordelt på Frederiksberg Musikhøjskole, Hvidovre Musikskole, Odense Musikskole, Aarhus Musikskole, Roskilde Musiske Skole, Aalborg Kulturskole og JazzCamp Ribe vil således i fire dage kaste sig over improvisation og nye instrumenter.

Projektet blev startet af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i 2014, hvor det vakte stor begejstring blandt deltagerne. Flere af pigerne holdt fast i de nye instrumenter, og tre hold var efterfølgende i Norge for at spille koncerter på festivalen Kids in Jazz. For at imødekomme efterspørgslen er omfanget i 2015 derfor fordoblet til 100 deltagere.

For få kvinder
JazzCamp for Piger er bl.a. afledt af rapporten Kønsbalancen i Rytmisk Musik fra 2012, som viste at kun ca. 20% af musikere, undervisere og beslutningstagere i rytmisk musik er kvinder. Vinterferiens stævner er et forsøg på at rette op på kønsubalancen ved at tilbyde piger mulighed for at udforske forskellige instrumenter og musikgenrer tidligt i deres musikalske udvikling.

Nyt undervisningsmateriale
JazzCamp'en er udviklet i samarbejde med den norske komponist og musikpædagog Odd André Elveland, som på Improbasen i Norge har stor succes med at undervise børn i jazz og improvisation. JazzCamp'ens undervisere kommer fra landets musikkonservatorier. Efter JazzCamp for Piger 2015 bliver der i samarbejde med Odd André Elveland og udvalgte undervisere, udformet nyt undervisningsmateriale, som udbydes til alle musikskoler.


Marilyn Mazur ny ambassadør
Percussionist Marilyn Mazur er udnævnt som ambassadør for JazzCamp for Piger. Om kønsbalancen i rytmisk musik siger Mazur:

"Musik er en form for spejl af livet og verden, og det musikalske billede bliver selvfølgelig mest helstøbt, når både hun- og hankøn er med til at skabe det. Der er desværre ikke mange kvindelige instrumentalister inden for den improviserende musik, og det er oftest mændene, der har skabt spillereglerne. Det er vigtigt at få kvinderne med!”

Mazur er derfor også begejstret for JazzCamp’en, hvor pigerne får lov at udforske musikken i trygge rammer. Hun fortsætter:

”Musikalsk udfoldelse drives først og fremmest af lyst, og har piger lyst til at spille et instrument, er det rigtig godt at give dem mulighed for at spille i et fællesskab af ligesindede, hvor musikken kan udforskes på pigernes egne præmisser - uden nødvendigvis at skulle vurderes i forhold til drengenes måde at gøre tingene på.”

Mazur vil under JazzCamp for Piger også spille koncerter og gæsteundervise på udvalgte skoler. Alle deltagere vil i løbet af jazzcamp'en se koncert med en kvindelig instrumentalist. Udover Mazur er også Mette Marie Ørnstrup og Lisbeth Diers på programmet.

Video URL

Et kort sammendrag fra JazzCamp for Piger 2014

JazzCamp for Piger arrangeres af JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival og er støttet af Gad Andresens Fond, DJBFA, DAF, DPA, DMF, Frederiksberg Kommune og Talentforum Vestegnen.