Hovedbillede
Billede
Finalist LIve Foyn Friis 1
Titel

Live Foyn Friis - Årets unge jazz-komponist

Dato
Intro

Live Foyn Friis løb i fredags med prisen som "Årets unge Jazz-komponist" ved DPA’s store finalekoncert DR’s koncertsal.

Waves
Indhold

Fredag aften blev ’Årets unge jazz-komponist’ kåret, og det blev talentfulde Live Foyn Friis, der løb med prisen, som en af de nye stjerner på den danske jazzscene. Kåringen fandt sted i DR’s koncertsal, og DR Big Bandet satte toner til de tre finalisters kompositioner. 

Efter tre meget smukke og betagende kompositioner stod årets erfarne jury - bestående af Hanne Boel, Per Arnoldi, Sidsel Storm, Birgit Løkke, Carsten Dahl og Steen Hansen - over for det svære valg at udvælge én af de tre finalister, som årets unge jazz-komponist. Efter grundig votering blev det Live Foyn Friis, der løb med titlen som årets ’Årets unge jazz-komponist’.

"Det er en utrolig anerkendelse at få DPA's jazzpris, og det opmuntrer mig til at skrive flere værker. Og så har det været en fantastisk oplevelse at optræde med DR's Big Band," udtalte en glad Live Foyn Friis efter kåringen.

Live Foyn Friis er soliststuderende ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus, og udgav sidste år sit debutalbum, Joy Visible, som er nomineret til Danish Music Awards Jazz 2012 for Årets Danske Vokaljazzudgivelse.

Live Foyn Friis har store forhåbninger til fremtiden, og karrieremæssigt har det været en stor oplevelse at være finalist til "Årets unge jazz-komponist", og dermed være en af de få, der fik lov at optræde i koncertsalen.

DPA – organisationen for komponister og tekstforfattere – har i år modtaget tre gange så mange kompositioner til konkurrencen som tidligere år. Udover Live Foyn Friis slap Malene Kjærgård og Helene Bak igennem nåleøjet, og fik dermed også muligheden for at fremføre deres smukke kompositioner.

Fredagens finalekoncert var kulminationen på en landsdækkende konkurrence, som skulle finde de mest lovende og talentfulde unge jazz-komponister lige nu. "Årets unge jazz-komponist" har tidligere banet vejen for flere internationale karrierer, så gårsdagens kåring var en unik mulighed for at opleve nogle af fremtidens stjerner på jazzscenen. Tidligere vindere af DPA’s "Årets unge jazz komponist" har haft stor succes, og prisen har banet vejen for karrierer for bl.a. Niels Lyhne Løkkegaard (2007), Sidsel Storm (2008), Snorre Kirk (2009) og Marius Neset (2010).

Udover DR’s Big Band og de tre finalister leverede jazzsolisterne Allan og Veronica Mortensen sammen en smuk komposition, og Ole Koch Hansen havde komponeret et stykke musik specielt til denne finalekoncert.