Hovedbillede
Billede
DSC01336 1
Titel

Pigerne overtager øvelokalerne i vinterferien

Dato
Intro

Den 16. februar starter den tredje udgave af JazzCamp for Piger – et undervisningstilbud for piger i alderen 10-15 år. JazzCampen er et landsdækkende initiativ, startet af Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark, der ønsker at sætte fokus på kønsbalancen i fremtidens musikerlandskab.

Waves
Indhold

Den 16. februar starter den tredje udgave af JazzCamp for Piger – et undervisningstilbud for piger i alderen 10-15 år. JazzCampen er et landsdækkende initiativ, startet af Copenhagen Jazz Festival og JazzDanmark, der ønsker at sætte fokus på kønsbalancen i fremtidens musikerlandskab.

 

JazzCamp for Piger 2016 bliver den hidtil største. I år vil omkring 170 piger således kaste sig over jazz og improvisation på 12 forskellige camps fordelt over hele landet. Det sker under Vinterjazz i skolernes vinterferie. Campen er skabt i tæt samarbejde med landets musikskoler og kulturinstitutioner.

 

Rapporten ’Kønsbalancen i rytmisk musik’ fra 2011 dokumenterer en overvægt af mænd i det rytmiske musikmiljø: Kun cirka 20 procent er kvinder. JazzCamp for Piger bidrager til at rette op på kønsbalancen ved at give flere piger mulighed for at spille musik og dygtiggøre sig i en tidlig alder.

Kenneth Hansen, festivalleder for Copenhagen Jazz Festival, udtaler:

 

“JazzCamp for Piger er en ny måde at forholde sig til den manglende kønsbalance i rytmisk musik. Det er vigtigt at skabe et langsigtet projekt, som sætter ind, hvor pigernes interesse for musikken begynder. Det gør vi ved at lave et fællesskab kun for piger, hvor der er plads og tryghed til at prøve kræfter med nye instrumenter og improvisation.”

 

Som instruktører ansættes erfarne musikskolelærere og professionelle musikere, herudover studerende eller nyuddannede fra de lokale musikkonservatorier. Inden camp-forløbene tager underviserne på en dagsworkshop for at dele erfaringer og metoder på tværs af landet.

 

Det at give pigerne forbilleder er også en vigtig del af konceptet. Alle deltagere og deres forældre inviteres derfor som noget nyt i år til en forbillede-koncert på et lokalt spillested, hvor de kan suge inspiration til sig fra progressive kvindelige musikere. I år kan eleverne og deres forældre opleve musikkollektivet Eget Værelse og den eksperimenterende trio Shitney.

 

Vidensindsamling er en vigtig brik

Rapporten fra 2011 har været en vigtig motivation til initiativer, der bidrager til at rette op på kønsbalancen. Men det er vigtigt at blive ved med at indsamle data på området, mener projektleder fra JazzDanmark Eva Frost:

  

“Der er stor interesse for JazzCamp for Piger - en stigning på 150 % fra første udgave. Vi igangsætter derfor også en omfattende undersøgelse og evaluering, der bruges fremadrettet og i sidste ende kan fortælle os, hvordan vores projekt har virket.”

 

I forbindelse med JazzCamp for Piger præsenterer Copenhagen Jazz Festival koncerttemaet Wild at Heart, hvor musikkollektivet Eget Værelse og den eksperimenterende trio Shitney (Maria Faust/Qarin Wikström/Katrine Amsler) giver koncerter på spillesteder rundt omkring i JazzCamp-byerne.

 

Praktisk info

JazzCamp for Piger 2016 bliver afholdt mellem den 16. til den 27. februar og er støttet af Nordea-fonden, Knud og Dagny Gad Andresens Fond, Gangstedfonden samt DMF, DAF og DPA.

 

Arrangør er JazzDanmark og Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med: Odense Musikskole, Aarhus Musikskole, Frederiksberg Musikhøjskole, Svendborg Musikskole, Musikskolen Holbæk, Rytmisk Center Vesterbro, Kulturskolen Syddjurs, Sønderborg Musikskole, Vesthimmerlands Kulturskole, Børnekulturhus Ama’r, Køge Ungdomsskole, Hjørring Musiske Skole, Musikskolen Frederikshavn og Kulturskolen Brønderslev.

Læs mere om koncerterne og find billetinformation på www.jazz.dk.

Skriv til projektleder Eva Frost hvis du vil have yderligere info: eva@jazzdanmark.dk