Hovedbillede
Billede
BRO KNAK 01  for web 2
Titel

Statens Kunstfond præmierer årets bedste musikværker

Dato
Intro

Statens Kunstfonds to Tonekunstudvalg har besluttet at præmiere 13 komponister og sangskrivere, som udvalget synes har udmærket sig særligt med deres musikværker og udgivelser i 2012. Blandt de præmierede er Carsten Dahl, Peter Rosendal og Jakob Bro.

Waves
Indhold

Statens Kunstfonds to Tonekunstudvalg har besluttet at præmiere 13 komponister og sangskrivere, som udvalget synes har udmærket sig særligt med deres musikværker og udgivelser i 2012.

Igen i år vælger Statens Kunstfonds to Tonekunstudvalg at uddele priser til en rækker kunstnere og værker, de mener har udmærket sig specielt i det snart forgangne år. De valgte kunstnerne modtager hver 50.000 kr. Udvalgene har frit kunne vælge mellem samtlige udgivelser og værker fra det seneste år.

Blandt de 13 udvalgte kunstnere og værker finder man da også 3 jazzrelaterede udgivelser, som er:

Carsten Dahl: ’Dreamchild’, Storyville, 2012, CD:

”Carsten Dahl sprænger grænserne for, hvad man som kunstner udsender på plade. Denne gang kigger han indad i en grad, hvor vi som lyttere kommer meget tæt på. Det er superenkle melodistykker, hvor gentagelserne kan minde om noget af det, man kender fra minimalistiske komponister. Det er til tider stillestående i en grad, så tiden står stille. Det er soloklaveret inklusive lidt ekstra, spillet af Dahl der er i fokus. På to numre supplerer hans døtre dog på klaver og violin. Dreamchild er en fantastisk plade til ro og fordybelse. ” – Niels Overgaard, Jazznyt.

Peter Rosendal: ’Old Man’s Kitchen’, Stunt, 2012, CD:

”Et nummer som Sabotage – (tjek lige den titel!) – er eksempelvis et særegent miks af kammerjazz, avantgardejazz, folk og klassisk kammermusik. Det ene øjeblik tror man, at man har forstået kursen, det næste er man sendt i en helt ny retning. Sådan er nummeret, og sådan er hele cd'en – den saboterer ethvert forsøg på at rubricere og kategorisere og læne sig tilbage i tryg forvisning om, at man har forstået, hvor Rosendal og orkester er på vej hen. (..) Og sjovt nok: Dét er netop albummets styrke. At det emmer af overskudsbetonet leg med udtryk og genrer.” – Ivan Rod, Gaffa.

Og endelig har begge tonekunstudvalgene i fællesskab valgt at uddele 75.000 kr. til Jakob Bro og Thomas Knak for deres fælles udgivelse, dobbelt cd’en/3 LP ’Bro/Knak’. En plade, der fik følgende ord med på vejen af Niels Overgård på Jazznyt:

”Bro/Knak er et af de helt store danske musikalbums i 2012. Jakob Bro har satset højt. Han gav mig den pudsige oplevelse, at jeg ikke var helt tilfreds ved første gennemlytning. Det lød hverken som Balladeering eller Sidetracked - og efter at have lyttet pladen i gennem adskillige gange - siger jeg tak for det. Det her er Bro/Knak, det er stort. Et nyt kapitel kan skrives i den efterhånden omfangsrige historie om Jakob Bro.” 

Udvalgene

Statens Kunstfonds Tonekunstudvalg består i perioden 2011-2013 af  Pernille Bévort og Jens Unmack (begge Rytmisk udvalg), Hans Gefors og Frode Andersen (Klassisk udvalg) samt Bent Sørensen (formand for begge udvalg).