Undefined

Der var spænding i luften til Danish Music Awards på spillestedet Bremen søndag d. 14 november. Ikke kun på grund af alle de nervøse nominerede kunstnere, men også fordi at prisfesten i år for første gang samlede alle genrer i ét show. Så jazzen fik selskab af både verdensmusik, folk, klubmusik, rock og pop. Dermed blev det også en fejring af bredden og mangfoldigheden i dansk musik anno 2010: Pop-smedene fik lov at høre på folk-violin og kantede saxofonsoloer, mens de "mindre" subgenrer fik lov at snuse til buldrene houserytmer og radiohits. Det hele blev præsenteret af en kæk Søren Raasted, der guidede publikum igennem aftenen med lejlighedssange og fjantede vittigheder.

Vinderne
Men hele showet handler jo om den lille fuglestatuette, og dem der går hjem med én under armen. Og det gjorde pop-prinsessen Medina med hele 6 priser. Dog holdt hun sig fra jazzpriserne, hvor der i år var lagt op til, at en række nye navne og orkestre kunne markere sig. Og det gjorde de! Årets nye jazznavn blev pianisten August Rosenbaum, der sikrede sig prisen med sin debut-cd "Beholder". Den skæve pris "Årets crossover jazznavn" gik til bandet Girls In Airports, der med succes har blandet jazz, afrobeat og indierock. Sangerinden Sinne Eeg løb med prisen for bedste vokalalbum, med sin seneste plade "Dont Be So Blue" og Jakob Bro fik den prestigefyldte pris "Årets Danske Jazzudgivelse" med sit New Yorker pragtstykke "Balladeering". Som en ekstra bonus gik IFPI´s ærespris til sangerinden Cæcilie Nordby, der fik overrakt prisen af sit store forbillede, Annisette fra Savage Rose.

Der var altså både priser til erfarne kræfter og til nye spændende navne. Sinne Eeg og Jakob Bro er begge to nogle af de mest markante kunstere fra deres generation, der på hver deres måde har skabt en imponerende international karriere indenfor jazzen. Pianisten August Rosenbaum og kvintetten Girls In Airports er nye navne, der har imponeret med deres helt særlige lyd og originale kompositioner. De er begge gode bud på navne, der vil gøre sig bemærket i fremtiden. Cæcilie Nordby fik fortjent IFPI's ærespris: Hun er en af de mest markante sangerinder fra sin generation og har gjort en masse for at gøre jazzmusikken mere tilgængelig for den almene lytter.

Jazz for nye ører
Som et musikalsk jazzindslag spillede bassisten Nicolai Munch-Hansen med sine faste musikere Jakob Høyer, Jakob Bro, Ned Ferm, Mads Hyhne og en særlig optræden med sangerinden Kira Skov. Det var dejligt at høre Ned Ferm spille en krasbørstig tenor-sax solo for alle de fine gæster, der sad og rokkede på deres pladser og ikke helt kunne finde ud af, hvad det var, de hørte. Det klædte jazzen at blive spillet for nye ører.

Juryen
En af de ting, der altid er omgærdet af mystik, er hvem, der sidder i juryen for jazzpriserne. For at gøre processen så fair som muligt, bliver dette hemmeligholdt, indtil priserne er uddelt. Så nu kan vi jo godt udløse spændingen: I år bestod juryen af tidligere statsminister og jazzentusiast Poul Nyrup Rasmussen, manden bag den hedengangne Jazz Kælder, David Reuss, ophavsmanden til Tversted Jazzy Days, Thomas Østergaard, journalisten Jørgen Siegumfeldt og pianisten og komponisten Maiken Ingvordsen. Erfarne folk, der både har kærlighed og kendskab til jazzen.

Det blev altså en aften, hvor publikum kunne erfare hvor alsidig den danske musikbranche er, men også en aften hvor poppen slog sig fast med navne som Medina og Rasmus Seebach. Rockens helte glimrede i deres fravær på podiet til en fest, hvor hele musikbranchen blev samlet og kunne fejre sig selv i en blanding af vuggende reggae, nordisk folk-elektro, jazzsoloer, flabet rap og en enkelt lejlighedssang på melodien "Jeg plukker fløjlsgræs".

DMA 2010 – Vinderne er:

Årets Danske Jazzudgivelse:
Jakob Bro ”Balledeering” – Lovelands Records

Årets Danske Vokaljazz Udgivelse:
Sinne Eeg ”Don’t Be So Blue” – Red Dot Music

Årets Nye Danske Jazznavn:
August Rosenbaum ”Beholder” - Gateway

Årets Danske Crossover Jazzudgivelse:
Girls In Airports ”Girls In Airports” - Gateway

Årets Danske Album:
Medina “Velkommen Til Medina” – A:Larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Gruppe:
Alphabeat “The Spell” – Copenhagen Records/MBO

Årets Danske Kvindelige Kunstner:
Medina “Velkommen Til Medina” – A:Larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Mandlige Kunstner:
Rasmus Seebach “Rasmus Seebach” – ArtPeople

Årets Nye Danske Navn:
Medina “Velkommen Til Medina” – A:Larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Sangskriver:
Medina & Providers for Medina “Velkommen Til Medina” – A:larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Producer:
Providers for Medina “Velkommen Til Medina” A:larm/Labelmade/MBO

Årets Danske Hit:
Medina “Vi To” – A:larm/Labelmade/MBO

Årets Udenlandske Hit:
Stromae “Alors On Danse” – Universal Music

Årets Udenlandske Album:
Robyn “Body Talk Pt. 1” – EMI

Årets Danske Folk Album:
Falgren Busk Duo ”Duet” - GO’ Danish Folk Music

Årets Nye Danske Folk Navn:
Falgren Busk Duo – GO’ Danish Folk Music

Årets Danske Folk Musiker/Vokalist:
Nikolaj Busk – GO’ Danish Folk Music

Årets Danske Folk Komponist:
Bjarke Falgren ”Falgren Busk Duo” – GO’ Danish Folk Music

Årets Danske World Album:
Afenginn: “Bastard Etno” – Westpark Music

Årets Danske World Track:
Fatma Zidan ”Ana Kol” – Gateway Music

Årets Initiativ:
Rap Akademiet

IFPI’s Ærespris:
Cæcilie Norby

Billede: Jakob Bro (foto: Martin Rosenauer)

Kontakt :